CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

Corpul European de Solidaritate este cea mai nouă inițiativă și cel mai nou program al Uniunii Europene dedicat tinerilor europeni, care se alătură programelor precum Erasmus+, pentru a le oferi șansa să învețe, să se dezvolte și să dezvolte comunitățile locale, și nu numai, în care să află.

Misiune:

Misiunea principală a Programului, prin care vor fi finanțate proiecte în perioada 2018 – 2020, este de a  construi o societate mai inclusivă, a sprijini persoanele vulnerabile și a căuta soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile.

 Mai exact, Corpul European de Solidaritate urmărește:

  • Să asigure tinerilor, cu sprijinul organizațiilor participante, oportunități de a se implica în activități de solidaritate care aduc schimbări pozitive în societate și de a-și îmbunătăți aptitudinile și competențele pentru dezvoltarea personală, educațională, socială, civică, culturală și profesională, facilitând, de asemenea, democrația participativă, angajarea și tranziția către piața muncii, incluzând prin susținerea mobilității tinerilor voluntari, trainers și muncitori.

  • Să asigure că activitățile de solidaritate oferite participanților din cadrul Corpului European de Solidaritate sunt de calitate înaltă, validate corespunzător și respectă principiile Corpului European de Solidaritate.

  • Să asigure că eforturile particulare sunt făcute pentru a promova incluziunea socială și oportunități egale, în special pentru tinerii cu oportunități reduse printr-o serie de măsuri speciale precum formate de activități de solidaritate adecvate și sprijin personalizat.

  • Să contribuie la cooperare europeană relevantă pentru tineri și să crească gradul de conștientizare asupra impactului pozitiv.

Proiectele și organizațiile participante trebuie să respecte anumite principii în implementare proiectelor finanțate prin Corpul European de Solidaritate și anume: tratament egal, oportunități egale și non-discriminarea, evitarea substituirii locului de muncă, asigurarea de activități de înaltă calitate cu rezultate de învățare care se axează pe dezvoltarea personală, socio-educativă și profesională, training, acorduri de muncă și voluntariat adecvate, spațiu și condiții sigure și decente și „principiul non-profit”.

Programul se împarte în trei acțiuni:

  • Voluntariat
  • Traineeships și locuri de muncă
  • Proiecte de solidaritate

Pentru mai multe detalii despre Corpul European de Solidaritate, puteți vizita siteul oficial din România: https://www.suntsolidar.eu/.

Proiectul Youth for Democracy a fost finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, acțiunea proiecte de solidaritate, fiind aplicat la primul termen al programului (octombrie 2018) și aprobat cu punctajul cel mai mare din România.
Share This