Despre centrul democrației europene

December 21, 2019

Articol realizat de Florina Adina Ciuchiță din partea Biroului Parlamentului European în România, inclus în primul număr al revistei Youth for Democracy (mai 2019).

Următoarele rânduri sunt despre scena europeană, cu accent pe rolul și identitatea actorului PE și alegerile europene.

Haideți să o numim o caracterizare a personajului european democratic. Începem prin a răspunde întrebării: ce este Parlamentul European (PE)?

Parlamentul European este:

  • reprezentantul cetățenilor (500 de milioane la număr) și se află în centrul democrației europene.
  • unica instituție a Uniunii Europene (UE) aleasă în mod direct de cetățeni.
  • organul legislativ european. Mai precis, co-legislează împreună cu Consiliul.
  • supervizorul Comisiei Europene, ce deține puterea executivă în UE.

Mai presus de toate, este un actor european care s-a luptat pentru toate puterile deținute în prezent: legislativă, bugetară, politică externă și control democratic asupra celorlalte instituții.

Povestea Parlamentului European – pe scurt

 

Parlamentul European a trecut printr-un rebranding, dar și o metamorfoză a puterilor de-a lungul anilor. La începuturi, adunarea deputaților din fiecare stat membru nu purta numele de Parlament European, însă era cunoscută drept Adunarea Comună a Comunității Europene Cărbunelui și Oțelului (CECO).
Astfel, instituția a cărei membri sunt aleși în prezent, din 1979, în mod direct, a trecut prin schimbări profunde: de la o adunare cu membri numiți, la un parlament ales direct de către cetățeni, care stabilește agenda politică a Uniunii Europene.

Pe măsură ce proiectul european a început să se definească și să capete o formă aproape de cea din prezent, PE a suferit modificări considerabile extinzându-și rolul și identitatea.

Momentul zero a fost aderarea Greciei, în urma căruia a crescut numărul de state membre și automat și numărul de deputați prezenți în PE. Astfel că s-a hotărât, de comun acord, ca eurodeputații să nu mai fie denumiți de către Parlamentul fiecărui stat, ci aleși în mod direct de către cetățeni.

Related Articles

Cum vezi dezvoltarea comunei Sascut ca Sat European de Tineret?

Cum vezi dezvoltarea comunei Sascut ca Sat European de Tineret?

Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA pregătește prima Strategie de Tineret a comunei Sascut și are nevoie de ajutorul tău! Dacă ai între 13 și 35 de ani, locuiești, studiezi sau îți desfășori activitatea profesională în COMUNA SASCUT DIN JUDEȚUL BACĂU, te așteptăm să completezi următorul chestionar – https://forms.gle/JAdB8GRpFWkK3reA6.

read more
Cinci simulări de Parlament European

Cinci simulări de Parlament European

Tinerii băcăuani au trăit atmosfera unei instituții europene prin cinci simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în cadrul proiectului Youth for Democracy. În perioada 20 iulie – 21 august 2019, tinerii curioși de modul de...

read more
Școli-ambasador ale Parlamentului European

Școli-ambasador ale Parlamentului European

Programul EPAS - EUROPEAN PARLIAMENT AMBASSADOR SCHOOL răspunde nevoilor ambasadorilor seniori (profesori) și ambasadorilor juniori (elevii/tinerii liceeni) de a fi informați despre Uniunea Europeană, de a cunoaște instituțiile europene și rolul lor, de a conștientiza...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This

Distribuie

Dacă ți-a plăcut!