Șase planuri de intervenție pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Bacău

December 23, 2019
Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA pregătește șase planuri de intervenție pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Bacău în cadrul proiectului „Structured Dialogue Support Group – Politici și strategii pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Bacău”.
Structured Dialogue Support Group – Politici și strategii pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Bacău

ADA demonstrează sustenabilitatea proiectelor implementate printr-o nouă ediție a proiectului „Structured Dialogue Support Group”. De data aceasta, împreună cu tineri băcăuani și reprezentanții autorităților locale, ADA va lucra asupra problemelor și nevoilor tinerilor cu oportunități reduse din județul Bacău pentru a realiza primele planuri de intervenție pentru acești tineri, în șase domenii cheie: educație, dezvoltare profesională, cultură și artă, sport și sănătate, voluntariat, social.

Începând cu anul 2015, activitățile ADA au început să se focuseze din ce în ce mai mult pe tinerii cu oportunități reduse, în special tineri din mediul rural. Așa s-a ajuns la Structured Dialogue Support Group – Sprijin pentru Inițiativele Tinerilor Băcăuani, implementat în perioada august 2016 – octombrie 2017. Prima ediție a proiectului a cuprins o serie de consultări cu tinerii cu oportunități reduse pe tema nevoilor de informare, formare și sprijin a participării active la viața democratică, identificând o de serie de probleme și nevoi în domeniile educație, cultură, sport și sănătate, dezvoltare profesională, voluntariat și dezvoltare personală, social. Rezultatul final al proiectului a fost strategie județeană pentru promovarea participării active a tinerilor cu oportunități reduse în dialog structurat.

Prin activitățile organizate și resursele necesare pentru abordarea temelor proiectului, s-a ajuns la concluzia că politicile județene de tineret nu vizează sau vizează într-un mod sumar tinerii cu oportunități reduse și situațiile specifice lor. Nevoile și problemele acestora nu sunt identificate în mod clar, ultimul studiu asupra tinerilor cu oportunități reduse, în special asupra celor din mediul rural, fiind făcut în urmă cu mai bine de 5 ani.

Identificarea acestor lipsuri și probleme a dus continuarea proiectului prin Structured Dialogue Support Group – Politici și strategii pentru tinerii cu oportunități reduse din județul Bacău.

Astfel, cea de-a doua ediție a proiectului reprezintă o intervenție asupra politicilor și strategiilor județene care țintesc problemele și nevoile tinerilor cu oportunități reduse prin realizarea a 6 planuri clare în domenii cheie concrete: educație, dezvoltare profesională, cultură și artă, sport și sănătate, voluntariat, social.

Obiectivele proiectului

1. Creșterea cu 50% a gradului de înțelegere a problemelor și nevoilor tinerilor cu oportunități reduse din județul Bacău în domeniile educație, cultură, sport și sănătate, dezvoltare profesională, voluntariat și dezvoltare personală și social de către factorii de decizie aferenți fiecărui domeniu, prin implicarea directă a 330 de tinerilor cu oportunități reduse, 60 factori de decizie și alți stakeholderi relevanți pentru fiecare domeniu în parte în procesul de identificare al problemelor și nevoilor.

2. Îmbunătățirea a cel puțin 50% din politicile și strategiile județene existente pe baza celor 8 standarde de calitate în politicile de tineret formulate de Forumul European al Tinerilor și în raport cu nevoile și problemele tinerilor cu oportunități reduse, prin dezvoltarea unui sistem județean eficient pentru evaluarea și monitorizarea acestora.

3. Abordarea a minim 75% din nevoile și problemele specifice ale tinerilor cu oportunități reduse din județul Bacău, identificate în cele 6 domenii cheie, în cadrul planurilor de intervenție pentru rezolvarea strategică a acestora în 5 ani, prin facilitarea participării a 330 tineri cu oportunități reduse din județul Bacău în dialogul structurat cu factorii de decizie și alți stakeholderi relevanți pentru fiecare domeniu.

Impactul cel mai evident al proiectului va fi asupra situației de la care a pornit ideea acestuia: problemele și nevoile tinerilor cu oportunități reduse vor fi mai bine înțelese și cuprinse în 6 planuri de intervenție pentru o rezolvare strategică a acestora.

Activitățile planificate

Proiectul a început cu o serie de consultări cu tinerii cu oportunități reduse din Bacău, Onești, Comănești, Podu Turcului, Buhuși și Sascut.

În cadrul consultărilor, au fost dezbătute politicile și strategiile județene existente asupra tinerilor cu oportunități reduse, cum reflectă acestea realitatea și care sunt de fapt problemele și nevoile cu care tinerii cu oportunități din comunitățile locale se confruntă.

În perioada iulie 2019 – ianuarie 2020 au loc atelierele #YouthPlan Bacău: 6 ateliere pentru realizarea planurilor de intervenție în domeniile educație, dezvoltare profesională, cultură și artă, sport și sănătate, voluntariat, discriminare și incluziune socială.

În primăvara 2020 vor avea loc dezbateri publice asupra celor șase planuri de intervenție, în cadrul unui Seminar Județean de Tineret. La finalul seminarului va avea loc o gală în cadrul căreia vor fi recunoscute meritele și munca celor care s-au implicat în proiect.

#YOUTHPLAN BACĂU

CE SUNT ATELIERELE #YOUTHPLAN BACĂU?

Cum a fost menționat anterior, în perioada iulie 2019 – ianuarie 2020 au loc atelierele #YouthPlan Bacău: 6 ateliere pentru realizarea planurilor de intervenție în domeniile educație, dezvoltare profesională, cultură și artă, sport și sănătate, voluntariat, discriminare și incluziune socială.

Fiecare atelier abordează câte un domeniu, tinerii participanți lucrând împreună la dezvoltarea unui plan de intervenție la nivel județean care să vină în sprijinul tinerilor cu oportunități reduse și/sau nevoi speciale din județul Bacău..

Acestea sunt gândite în așa fel încât să fie un spațiu destinat tinerilor din județul Bacău, care cred în șanse, drepturi și oportunități egale pentru toți tinerii, indiferent de oportunitățile reduse sau nevoile speciale ale acestora.

Tinerii au oportunitatea de a aprofunda și înțelege mai bine nevoile, problemele și provocările tinerilor din județul Bacău, în special a celor cu oportunități reduse și/sau nevoi speciale, în domeniile vizate.

Pe parcursul unei săptămâni, aceștia lucrează împreună pe un domeniu specific, pentru a-și transformăa ideile în planuri de acțiune.

Participă la ultimul atelier #YouthPlan Bacău!

Ultimul atelier din cadrul proiectului SDSG2 pe tema drepturilor omului, discriminare, excluziune și incluziune socială are loc în perioada 20 – 26 ianuarie 2020.

25 de tineri din județul Bacău vor aborda și profunda problemele și nevoile tinerilor băcăuani cu oportunități reduse în ceea ce privește discriminare și incluziunea socială.

Înscrierile sunt deschise până vineri, 17 ianuarie 2020, ora 20:00! Formularul de aplicație este disponibil aici: https://forms.gle/Xwvp6YNHtvHwXAFE7

Mai multe detalii despre atelier sunt disponbile aici: http://bit.ly/2rTaGse

Related Articles

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This

Distribuie

Dacă ți-a plăcut!