YOUTH FOR DEMOCRACY

Anul 2019 a fost unul important, care a adus schimbări majore la nivel național și european, prin Alegerile Europene din luna mai și cele prezidențiale din luna noiembrie. Astfel, una dintre direcțiile strategice asumate de către Asociatia pentru Dezvoltare Activă ADA pentru anul 2019 a avut în vedere promovarea participării active a tinerilor la viața democratică.

În această privință, prin Youth for Democracy, ADA și-a dorit să acționeze la nivel județean și să contribuie la creșterea gradului de participare la viața democratică a tinerilor din județul Bacău în perspectiva celor două evenimente, prin activități de informare și formare a competențelor democratice.

Ideea proiectului Youth for Democracy a pornit din experiența Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA în sectorul tineret la nivelul județului Bacău și de la voluntarii ADA, care au identificat o serie de probleme și nevoi la nivelul tinerilor în domeniul participării active la viața democratică. Proiectul a fost răspunsul și soluția acestora la nevoile tinerilor băcăuani de a conștientiza importanța participării active la alegeri, la viața democratică a societății în care trăim și la nevoia de dezvoltare a competențelor și atitudinilor democratice în rândul lor.

Obiectivele proiectului Youth for Democracy

 • Promovarea democrației participative și responsabilității civice în rândul a 600 de tineri (16-24 ani) din județul Bacău prin 11 activități de informare, trei simulări de Parlament European și  șase dezbateri publice.

 • Creșterea gradului de participare al tinerilor (18-24 ani) din județul Bacău la alegerile din 2019 și 2020 prin dezvoltarea cunoștințelor cu privire la sistemul electoral și desfășurarea unei campanii online de promovare a participării tinerilor la vot.

 • Promovarea identității și valorilor europene privind respectarea democrației, egalității, statului de drept, cât și al sistemului de funcționare al UE prin intermediul unor instrumente vizuale diseminate pe social media pe toată durata proiectului și prin trei simulări de Parlament European. 

 • Facilitarea contextului necesar valorificării competențelor dezvoltate deja dezvoltate de către membrii grupului de inițiativă, în urma implicării implicării în proiectele anterioare ale Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA și completarea acestora prin includerea celor cinci tineri într-un program structurat de formare și coaching pe parcursul a 12 luni.

Activitățile proiectului

Martie – mai 2019 | campanie de informare la nivelul județului Bacău

Scopul campaniei a fost de a promova democrația participativă și implicarea civică în rândul tinerilor băcăuani șide a-i informa cu privirea la sistemul de funcționare al Uniunii Europene și Alegerile Europene din mai 2019.

În cadrul campaniei, au avut loc activități în Bacău (3 activități), Onești, Moinești, Dărmănești, Comănești, Sascut (2 activități), Podu Turcului și Târgu Ocna. Prin metode de educație nonformală, în special metode participative și creative, care să stimuleze învățarea, tinerii au descoperit mai multe despre Uniunea Europeană, importanța participării la viața democratică și prezenței la vot, dar mai ales despre alegerile electorale din luna mai 2019.

Iulie – august 2019 | cinci simulări de Parlament European

În perioada 20 iulie – 21 august 2019 tinerii curioși de modul de funcționare și rolul instituțiilor Uniunii Europene, mai ales al Parlamentului European, au participat la simulări de Parlament European organizate în cadrul proiectului.

Primele patru activități au fost simulări ale comisiilor Parlamentului European, activități prin care tinerii au descoperit cum funcționează Parlamentul European și cum lucrează membrii acestuia în comisiile de specialitate. După patru simulări de comisii de lucru din Parlamentul European, în cadrul cărora participanții au analizat și dezbătut teme de interes european din domeniul educației, dezvoltării profesionale, culturii și artei, sportului și sănătății, pe 21 august 2019 a avut loc ultima o simulare de ședință plenară a Parlamentului European. Participanții și-au asumat rolul de europarlamentari și, grupați pe grupurilor politice din cadrul Parlamentului European, au dezbătut și votat propunerile pregătite în cadrul primelor patru activități.

Scopul primelor patru simulări de Parlament European a fost de a introduce participanții în atmosfera Parlamentului European, mai exact, de a-i înțelege modul de funcționare și ce presupune activitatea europarlamentarilor și a comisiilor de specialitate. În cadrul ultimei activități, tinerii băcăuani au putut participa la o simulare de ședință plenară, punctul culminant al activității Parlamentului, și au avut oportunitatea să experimenteze atmosfera discuțiilor grupurilor politice și dezbaterilor în plen care au loc într-o astfel de ședință.

Activitățile au fost susținute de  Biroul Parlamentului European în România, prin materiale de vizibilitate și informative despre Parlamentul European.

Octombrie – noiembrie 2019 | Șase workshopuri de democrație participativă

Workshopurile au fost organizate în Bacău (2 evenimente), Onești, Comănești, Sascut, Târgu Ocna.

În cadrul workshopurilor, am fost abordate următoarele teme: democrația participativă, importanța votului, motive pentru care tinerii sunt un grup important în ceea ce privește reprezentarea la vot și cum pot fi unul din motoarele principale ale democrației.

Campanie online desfășurată pe pagina de Facebook a proiectului

Obiectivele campaniei:

 • promovarea democrației participative și al spiritului civic
 • informarea tinerilor privind alegerile din mai 2019 și cele care vor urma
 • promovarea proiectului, prin clipuri video și poze cu mesaje motivaționale de implicare în societate, de promovare a democrației participative
 • clipuri informative despre sistemul electoral, instituții publice, principiile Uniunii Europene, alegerile mai 2019, articole pe temele proiectului, materiale distribuite de pe pagini precum cea a Comisiei Europene, Parlamentului European, Biroului de Informare al Parlamentului European în România.
Realizarea revistei Youth for Democracy
Rezultatele proiectului
 • Peste 800 de tineri participanți la activitățile proiectului

 • 11 evenimente pentru promovarea Alegerilor Europene 2019 și a Uniunii Europene, organizate în 8 comunități diferite: Bacău, Onești, Comănești, Sascut, Podu Turcului, Dărmănești, Moinești, Târgu Ocna

 • 5 simulări de Parlament European organizate în Bacău

 • 6 workshopuri de democrație participativă organizate în Bacău, Sascut, Onești Comănești, Târgu Ocna

 • 4 numere ale revistei Youth for Democracy

 • Peste 10 parteneri în județul Bacău, care s-au implicat în organizarea activităților: Europe Direct Bacău, Europe Direct Comănești, Liceul Tehnologic Târgu Ocna, Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut, CN. „Grigore Moisil” Onești, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești, CTC „N.V. Karpen” Bacău, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Podu Turcului, Liceul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, Liceul Tehnologic Dărmănești, Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Consiliul Școlar al Elevilor CN „Grigore Moisil” Onești

 • Peste 5 parteneri media, printre care stiri.ong, România Pozitivă, zvelt.ro, Radio Easy.

Impactul proiectului la nivelul comunității locale și grupurilor țintă este în strânsă legătură cu nevoile și problemele identificate.

Pe termen scurt, proiectul a contribuit  la promovarea democrației participative la nivelul județul Bacău pentru alegerile din 2019 și 2020. Comunitatea băcăuană a beneficiat de o informare amplă în mediul online asupra sistemului electoral și alegerilor electorale.

Activitățile din cadrul proiectului au fost proiectate pentru a contribui la dezvoltarea de atitudini pro democrație participativă și pro valorilor și principiilor europene în rândul tinerilor băcăuani. Prin temele abordate, proiectul a contribuit la creșterea cooperării între tineri și a gradului de conștientizare al acestora cu privire la importanța participării active și asumarea rolului de cetățean european implicat în viața comunității.

Share This